Monika Macdonald

Bild från Macdonalds fotoserie Hulls

För sommarutställningen 2022 visar ValstaKonst delar av fotograf Monika Macdonalds (f. 1969) fotoserier Inner Ambush, In Absence och Hulls. I denna utställning möter Macdonalds serier vännen och fotografen Anders Petersen i ett spännande samtal kring fotografiets förmåga att vara en brygga mellan människor, mellan fotograf och motiv. 

Macdonald studerar ofta måleri, film, dans, som exempelvis inför skapandet av hennes bok Hulls, där hon studerade allt från Rembrandt till Francis Bacon. Det är därifrån Macdonalds måleriska bilder tog form i boken Hulls som skildrar mannen i ett trevande försök till att hitta olika sätt att uttrycka sig. I boken porträtteras mannen i iscensatta sekvenser där Macdonald försöker att skildra människans avskalade tillstånd, bortom gränssättningar.

Macdonald har utforskat liknande tema även i hennes första bok In Absence, där  Macdonald porträtterar sig själv och andra kvinnor som befinner sig i ett privat och intimt sökande efter sin egen identitet, men det är också ett eget sökande efter hennes egen identitet.

Det nya projektet Inner Ambush följer inget tema eller serie, fotografierna är fristående. Arbetet är mer filmiskt, mer tillåtande där Macdonald också blir mer utlämnad åt betraktaren. Hon blandar mediokra, banala, och privata fotografier från sitt arkiv av 20 år gamla negativ, med nytagna bilder, digitalt, analogt, färg och svartvitt. Macdonald söker någon form av skydd i, och från bilderna, där hennes fantasi och påstådda minnen får plats, i ett gränsland mellan frihet och ensamhet.

Några nya bilder från serien finns med i utställningen.

”Jag älskar romantik och melankolisk musik. Jag bottnar där. Det är där jag hittar känslan som jag tar med mig när jag fotograferar. Att leva med sig själv i en evighet är en svindlande känsla och att i små ögonblick känna just den evigheten då man också vet att allt är förgängligt, det är där jag kan skapa något, tillsammans med någon jag fotograferar. Det kan vara en obehaglig plats, eller fylld av lust, och ofta ger det mig en känsla av avsked när jag fotograferar. Det är nog därför jag arbetar ganska mycket med någon form av serie, för att det inte ska ta slut. 

Jag tänker inte så mycket på fotografi när jag skapar mina bilder. Det är nog bara en bild som råkar vara ett fotografi. Det som betyder något för mig är den spänning och den andäktiga känslan man får när man vet att ett fotografi inte bara är ett fotografi. Det blir istället något som är högst personligt.  Där det blir mitt allt. Där jag är med, mitt i, och där jag får dela det där ögonblicket med den jag fotograferar. Jag blir lätt besatt av en bild eller en idé och jag kan arbeta på en och samma bild i flera månader, ibland år, under vägen fram till en bok.

Jag tar inte med mig kameran i det vardagliga livet. Kameran använder jag bara för att skapa mina bilder. Däremot skissar jag mycket på olika idéer som kommer till mig i stunden. Därför har jag alltid en skissbok med mig som jag senare kanske kan använda i något sammanhang.”
– Monika Macdonald

Monika Macdonald har fotograferat sedan 1995 efter att då ha studerat vid Kulturamas fotolinje. Macdonald arbetade redaktionellt under de första åren. Därefter befann hon sig i London mellan 2000 – 2007 innan hon flyttade tillbaka till Stockholm. Efter 2010 började Macdonald så smått att fotografera igen efter ett långt uppehåll och det var då hon började arbeta med fotografiska projekt.

År 2016 gavs In Absence ut som bok och samma år hade Macdonald sin första stora separata utställning på Fotografiska i Stockholm och senare Galerie VU’ i Paris.

Datum och tid: 18 juni till 4:e september 2022

Plats: ValstaKonst

Pris: Gratis inträde