Leif Engström

Leif Engström (f. 1992 i Brunskog, Sverige) är ValstaKonsts sommarutställning för 2023. Engström har under kort tid snabbt seglat upp som ett av den svenska konstscenens stora namn. I Engströms konstnärskap möts vi av motiv där förortens brutalistiska landskap hamnar i ett melankoliskt möte tillsammans med växtlighet och stark färgsättning, han har själv ett stort intresse särskilt för folkhemsarkitektur. Just i den kontexten blir Valsta simhall ett unikt möte med Engströms konst, då byggnaden och dess tidigare verksamhet ingick i folkhemmets tanke som en slags välfärd tillgänglig för alla.
Vi kan se spår av inspiration från japansk bildkultur och magisk realism i Engströms målningar, kombinerad med en nordisk bildtradition.

Leif Engström är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, och har ställt ut på Liljevalchs, Bonniers konsthall, Lars Lerins Sandgrund, Arvika konsthall, Rackstadmuseet, Galleri Thomassen och Konstfrämjandet Bergslagen. År 2021 tilldelades han stipendium från Marianne och Sigvard Bernadottes konstnärsfond, Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium och även Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium. Engström bor och verkar idag i Stockholm.

Datum: 2 juni till 10 september 2023

Gratis inträde