Jesper Thour

ValstaKonst är stolta över att presentera en ny, uppslukande installation av konstnären Jesper Thour. Utställningen består av målningar och skulpturer arrangerade i teaterliknande scenografi och kretsar kring återkommande teman i konstnärens liv så som manlighet, grupptillhörighet, utanförskap och barndomsminne. Representationer av tigrar och andra ensamma rovdjur visar på trycket av att vara en del av gruppen och risken att inte passa in, medan skådespelet i omklädningsrummet illustrerar prövandet av nya identiteter och skyddet och säkerheten det ger.

Konstverkens lätta estetik påminner om barnillustrationer men ger ändå en glimt till det tunga sociala trycket för att bli växa upp och hur dessa tryck fortsätter långt utanför skolsystemet. Genom att sammanföra bilder av unga pojkar, vilda djur, masker och natur, väcker Thours installation minnen av de hierarkiska lekar som är så viktiga i barndomen och tonåren, och hur dessa sociala spel kan förbli relevanta i vuxenlivet.

Jesper Thour (f. 1993, Växjö, Sverige) är en bildkonstnär som huvudsakligen arbetar med måleri och installation. Hans konstutövning fokuserar på maskulinitet, grupptillhörighet och hans egna tillkortakommanden, fabler ur en pojks bildvärld med vuxenperspektiv.