Cristian Quinteros Soto

I en ny installation skapad specifikt för ValstaKonst undersöker konstnären och Sigtunabon Cristian Quinteros Soto komplexa interaktioner som finns i offentliga omklädningsrum. I hybridomklädningsrummet/gallerirummet på ValstaKonst undersöker Soto kommunikationen som sker i ett omklädningsrum, och hur själva rummet fungerar som ett utrymme där man tillfälligt kan undvika samhälleliga normer – där samspelet mellan nakna kroppar skiljs från sexuellt. konnotation – samtidigt som man erkänner det komplexa utanförskapet som kan ske på dessa offentliga platser.

Genom att fördjupa sig i Valsta simhalls historia och dess arkitektur, tillsammans med svenska samhällsnormer, lyfter projektet omklädningsrummet från ett övergångsutrymme man passerar genom på vägen till bassängen, till slutmålet i sig. Som en fallstudie undersöker Sotos konstverk och föreslår nya sätt att överväga, interagera och samtala med varandra.

Cristian Quinteros Soto utforskar i konstnärliga praktik hur platser för kollektiv nakenhet skapar potential till att neutralisera de förväntningar som kroppen utsätts för i samhället. Kan dessa rum möjliggöra en dialog om kroppen som är frikopplad från de ramar som finns i samhället?

En stor del av arbetet går ut på att fysiskt närvara på platser där kollektiv nakenhet praktiseras. Det föll sig naturligt att prata om nakenhet, kroppsnormer och metoder för omsorg i sådana rum. Arbetet är ett utforskande av den nakna kroppen utanför kroppskomplex och sexualisering. Genom att utföra samtalen på platser skapade för nakenhet försöker jag förstå hur ett sådant rum ändrar vår syn på kroppen och vilka metoder som finns för att möjliggöra en normalisering av den icke-normativa kroppen.

Cristian tog examen från Kungl. Konsthhögskolan 2021. Hans verk och presentationer har tidigare visats på platser som, Konstakademin, 10:th Berlin Biennale, IASPIS, Botkyrka Konsthall Marabouparken, och Tensta Konsthall.