Brev hemifrån

Höstutställningen för 2023 på ValstaKonst kommer att vara ”Brev hemifrån”, som är ett internationellt samarbete med the Swedish American Museum i Chicago.

Utställningen har sin grund i de brev som Johanna Ericksson skickade till sin son, Emil Olsson, som utvandrade till USA i början av 1900-talet. Dessa brev finns i the Swedish American Museums samlingar. Breven berättar om svåra umbäranden, där fattigdom och svält är en stor del av vardagen, men också om universella tankar kring sorg, kärlek och saknaden efter en närstående man aldrig kommer att se igen. Livsöden som i stort sett alla samhällen har tagit sig igenom under olika perioder, och som vi idag kan se andra grupper genomlida i form av nyanlända till Sverige. Vår berättelse är även deras.

Samtidskonsten kommer i denna utställning möta breven genom att fyra konstnärer, alla med olika erfarenheter av emigration, utfört forskningsresor både i Sverige och USA för att skapa nya konstverk med koppling till denna brevsamling och andra berättelser. Deltagande konstnärer är Areej Almansory (ursprungligen från Irak, idag bosatt i Sverige), Luis A. Sahagun (ursprungligen från Mexiko, idag bosatt i USA), Aram Han Sifuentes (ursprungligen från Sydkorea, idag bosatt i USA), och Nisrine Boukhari (ursprungligen från Syrien, idag bosatt i Sverige/Österrike).

Utställningen öppnar 29 sep 2023, och är curerad av Marcus Modh, konstintendent Sigtuna Museum & Art och Phoebe Yates, curator vid Swedish American Museum.

Utställningsperiod: 29 sep 2023 till 7 januari 2024

Gratis inträde