Antarktis, en installation av Peter Varhelyi

Antarktis, en installation av Peter Varhelyi

“Antarktis” av Peter Varhelyi är en representation, en scenisk installation av antarktisk natur som, i denna kontext, en tom simbassäng i Sverige, lite oväntat väcker oroande tankar om klimatkrisen och om alla de som drabbas av omständigheter utanför deras kontroll. Vart ska de ta vägen när vårt sätt att leva ödelägger och omöjliggör deras?

Installationen invigs 25/1 2020

Om Peter Varhelyi

Peter Varhelyi, f. 1955, bor och arbetar i Stockholm med två- och tredimensionella objekt för gallerier och offentliga rum.

Peter Varhelyi arbetade ett antal år som scentekniker och dekormålare på Stockholms Stadsteater. Hans fascination för teaterns estetik, med sin lekfulla och öppet redovisade avbild av verkligheten i mänsklig skala, är också ett återkommande tema i hans konst. Teatern är overklig och verklig på en och samma gång och rymmer en unik öppning att i kulisserna upptäcka och fundera över den för honom magiska gränsen mellan det som är och det som föreställs.

Peter Varhelyis arbete som konstnär har under lång tid behandlat bilden som fysiskt objekt. Han har då särskilt intresserat sig för barockteaterns effektiva sätt att med enkla medel föreslå och etablera en annan tid och plats i det befintliga rummet. Också bildernas baksida och konstruktion blir då viktiga och relevanta att redovisa.

I den tredimensionella behandlingen av teckningen har Peter sökt en möjlighet för sig själv, och för åskådaren, att arkitektoniskt och fysiskt relatera till och ingå i verket alldeles som skådespelaren ingår i scenbilden.

Mer information om Peter Varhelyi finns på petervarhelyi.se/