Aerosol Stories

För många kan graffitikulturen vara svår att förstå då gränsen mellan konst och ren skadegörelse är otydlig. Graffitimålare utgör också en extremt sluten grupp som verkar under pseudonymer och gärna avstår från att berätta om sig själva och deras upplevelser för allmänheten. Med kortfilmsprojektet “Aerosol Stories” bjuder Johan Ribe på en unik möjlighet att få en inblick i denna slutna värld, och samtidigt en chans att få en glimt av individerna bakom graffitimålningarna.

Kortfilmerna visas under höstperioden 2019 på &Art Valsta simhall varje dag under våra öppettider tor-sön 12-17.

Om Aerosol Stories

Filmprojektet Aerosol Stories tog sin form när filmskaparen Johan Ribe ville förändra sin situation. En situation där finansiärer och filmfestivaler tycktes styra vilka berättelser som skulle berättas, samt när, hur och om filmerna sedan skulle presenteras. Ett konstant väntande på olika former av besked ströp långsamt den kreativa lusten att skapa och berätta. På grund av detta började Johan Ribe fundera på ett sätt att göra korta, opretentiösa filmer med fokus på berättandet; De skulle göras på kort tid, de skulle inte kosta några pengar att göra och han skulle själv bestämma när de skulle släppas på en stor digital plattform. Det sistnämnda främst för att han sökte nya mottagare för sina berättelser.

Aerosol Stories, som fokuserar på graffitimålares berättelser, blev ett av de nya projekten. Berättelser som bara kan återges av människor som frekvent och på nära håll sett den värld som tar form på natten. Vissa har valt att berätta om händelser direkt kopplade till graffitikulturen medan andra har valt att berätta om ytterst personliga och livsavgörande händelser som rör missbruk, utanförskap och nära döden-upplevelser. Även om berättelsernas karaktär varierar är resultatet ytterst personligt och intimt.

Filmerna är bildsatta med berättarens egna privata bilder, för att betraktaren ska få ta del av och möta berättarens blick. Flera av filmerna som visas på &Art Valsta simhall har inte heller visats offentligt tidigare.

Om Johan Ribe

Johan Ribe föddes i Umeå 1974 och flyttade till Stockholm 1993. Han arbetar som regissör, manusförfattare och producent. Nu senast har Johan regisserat, skrivit manus, klippt och producerat filmen “Riktiga män luktar diesel”, med bl.a. Olle Sarri, Gunilla Röör, Tova Magnusson och Lennart Jähkel. Filmen hade världspremiär på Göteborgs Filmfestival 2018 samt internationell premiär på Melbourne International Film Festival 2018. Han har även samproducerat, samklippt, samt varit dramaturgisk och konstnärlig rådgivare för den guldbaggenominerade filmen “But You Are a Dog” (2014) av Malin Erixon. År 2005 gav Hägglunds Förlag ut Johans debutroman “Balaclava”. Under åren 2016-2018 tog Johan en master och magister i film, på Akademin Valand, Göteborgs Universitet. Johan har en bakgrund som graffitimålare.

Speciellt inbjudna gäster som har medverkat i filmerna målade även live inför publik under vernissagen 21 sep.