Anders Petersen

Bild från Petersens fotoserie From Back Home

För sommarutställningen 2022 visar ValstaKonst delar av fotograf Anders Petersens (f. 1944) fotoserie From Back Home. Petersen anses vara en av Sveriges internationellt mest berömda fotografer. I denna utställning möter Petersens serie vännen och fotografen Monika Macdonald i ett spännande samtal kring fotografiets förmåga att vara en brygga mellan människor, mellan fotograf och motiv. 

From Back Home skapades under tidigt 2000-tal och är en av de starkaste fotografiska berättelser som gjorts om ett Sverige fjärran från storstaden. Denna fotoserie gjorde Petersen tillsammans med J H Engström, båda från Värmland, men i denna version visar vi Petersens serie i ett samtal med Macdonald. 

Fotoserien From Back Home kulminerar i en upplevelse av händelser och människor, i ett starkt möte med det värmländska landskapet. Men också i ett möte med Petersens tonårstid, då han är uppvuxen i Karlstad. Vi får som besökare uppleva motiv och individer som vi känner igen från vår egen vardag.

”Mellan Klarälven och kastanjen på Ekallén finns små hårda minnen av vemod och ensamhet. Men också ett stråk av varm förtrolighet som sträcker sig ända upp till Älgsjövallen med sina huldror och nyfikna älgar. Jag bär en kamera i handen och mellan lövverket fotograferar jag mina gamla drömmar. Det gör mina minnen oförstörbara, därför att de inte slutar i sig själva. De flesta bilderna är fotograferade i Värmland 2008, men en del är tagna redan på 1990-talet.” – Anders Petersen

Petersen utbildade sig vid Christer Strömholms fotoskola mellan 1966-68, och vid Dramatiska Institutet 1973-74. Han slog igenom hos en bredare publik i samband med att hans första bok ”Café Lehmitz” publicerades 1978 i Tyskland. Vars innehåll dokumenterade baren med samma namn i Hamburg.
Anders Petersen är uppmärksammad internationellt, bland annat genom att ha gjort skivomslag för Tom Waits album Rain Dogs från 1985. Han fick sommaren 2019 hela Liljevalchs till sitt förfogande – den största utställning en fotograf någonsin fått i Sverige.

Petersen har producerat över 30 böcker, och 2003 fick han utmärkelsen som årets fotograf av den Internationella fotofestivalen i Arles, och boken From Back Home blev tilldelad ”The Arles Contemporary Book Award for 2009”, och samma år visades utställningen From Back Home på Värmlands Museum. Petersen har det senaste åren visats i Paris, Moskva, Dubai och New York City.

Datum och tid: 18 juni till 4:e september 2022

Plats: ValstaKonst

Pris: Gratis inträde