Välkomna på föredrag med Fredrik Svanberg: “Genom Iran med Marco Polo” – 26 okt, kl. 15:00, &Art Valsta simhall, Bragegatan 11

Föredraget handlar om Marco Polo och hans spännande resa på 1270-talet, men också om en resa för drygt 20 år sedan genom den tidens Iran. Iran har sedan revolutionen 1979 varit ett svårtillgängligt land och ett område som mycket få i västvärlden och Sverige besökt. Berättelserna om Iran som framkommer i massmedier har mest fokuserat på de problem som funnits efter den islamiska revolutionen och på konflikterna med länder i väst. Det finns många problem, men Iran är samtidigt på många sätt ett fantastiskt land.

Föredraget berättar även om upplevelser, intryck och människor under tre veckor i Iran, om Irans rika kulturarv och om spännande historiska och moderna platser som den märkliga Assassin-sektens fästning Alamut, om ruinstaden Bam (som senare förstörts av en jordbävning), om det fantastiska Persepolis och om Shia-muslimernas heliga stad Mashhad. Det berättar också om Marco Polo, hans tid och resa, hans berättelser om landet och om försöket att följa i Marco Polos spår.

Fredrik Svanberg är arkeolog, forskare och skriver på bloggen historynaut.com som handlar om historiskt resande.