När arkitekt Gert Wingårdh invigde ett interaktivt konstprojekt i Göteborg, liknande detta i Valsta simhall, utförde han en rituell eldningsceremoni. Sju stora oljefat var fyllda med ved, som Gert Wingårdh gick runt och tände eld på i tur och ordning, tills det brann kraftigt i alla oljefaten.
– Eldandet är en initiationsrit som markerar början på ett nybygge, sa Gert Wingårdh i sitt invigningstal. Att bränna trä på ytan är en gammal konserveringsmetod. Det yttre kollagret skyddar byggnadens träkonstruktioner mot fukt. Detta är en teknik som använts i flera delar av världen och i olika traditioner. Shou-Sugi-Ban kallas tekniken i Japan.

Bränd lera
I museets gömmor hittade vi dessa keramikskålar. Skapade på 1980-talet efter förlagor från museets medeltida samlingar. Konstnären bakom skålarna är en av nutidens mest namnkunniga keramiker Agneta Spångberg.

Bränd av cigarett
Klänning av modeskaparen Diana Orving, gjord till Sigtuna museums utställning ”Från Ingegerd till Estelle” 2014 och är Orvings tolkning av Ingegerd Olofsdotter. Klänningens draperingar eller mönster är skapade genom rader av brännmärken från en tänd cigarett.

Bränt kulturarv
Maarten Baas, den holländska designer som gjort sig känd för att bränna antika möbler och designikoner. Är resultatet vackrare? Hållbarare? I vilket fall som helst unikt och ofantligt populärt hos Europas välbeställda som vill uppgradera sina ärvda matsalsmöbler.

Re-design av ett känt varumärke
För några år sedan fick designgruppen Front i uppdrag att uppdatera Höganäs välkända produkter. Stämpeln från stengodsets undersida fick flytta upp till hedersplats. Höganäs är mest känt för sin saltglaserade keramik

Brinnande ilska
Goth är en musikgenre och politiskt och religiöst obunden musikbaserad kultur med ett ursprung ur punken. Anhängarna till denna genre brukar kallas gothare (från engelskans “goths” från gothic, den engelska benämningen på gotiken). Typiskt för genren är symbolism
och känslor. Att vilja bryta mot normer.

Kolsvart
Odysseus är namnet både på en bok och en film av grafiska formgivaren Gabor Palotai. Det är en grafisk novell. Allt är svart eller vitt förutom det glödande bladguldet på bokbandets sidor.

Bränt tegel
1997 när Mariakyrkan I Sigtuna firade 750 år brändes nytt tegel för att fira minnet av kyrkans invigning 1247. Denna sten är bevarad i museets samling

Blixtrande het
Tomas Bernstrands lampa med namnet Foto. Kanske inspirerad av en tid då lådkamera och glasplåtar var i bruk. Vid fotografering användes då ett blixtljuspulver som hälldes i en ränna. När kortet exponerades, antände fotografen pulvret, som under en kort sekund lyste som en extra sol och ett stort vitt moln bredde ut sig. Olyckor och bränder var inte ovanliga med
denna typ av utrustning.

Raw = rå
Jens Fagers stol Raw är ett nutida exempel på anakronism. Ett kronologiskt misstag . Men här och ofta i film och arkitektur ett medvetet konstnärligt grepp. Besöker du museets magasin får du kanske provsitta en av Fagers stolar.

Utställningen pågår mellan 8 juni – 25 augusti. (v. 23 – v.34)